Japon Balığı: Japon Akvaryumu Bakımı ve Temizliği

Japon Akvaryumu Bakımı ve Temizliği




Akvaryumumuzu kurduk, balıklarımızı ekledik. Artık onlara bakmanın, beslemenin, izlemenin keyfini çıkartıyoruz. Ancak uzun süreli sorunsuz bir akvaryum ve sağlıklı balıklar istiyorsak, akvaryumumuzun periyodik bakımına ve temizliğine de özen göstermeliyiz. 

Akvaryum dip çekimi ve su değişimi
Japon akvaryumunun periyodik bakımında en önemli nokta, akvaryum su değişimleridir. Japon balıkları çok fazla besin tüketme ve çok fazla artık üretme eğiliminde olan balıklardır. Suyu çok fazla ve hızlı kirletirler. Bu nedenle periyodik su değişimleri özellikle önem arz eder. 
Ayrıca balıklarımızın pislikleri dibe çökerek akvaryum kumu üzerinde toplanır. Bu pislikleri ve artıkları temizlemek için dip çekimi yaparız. Bu hem akvaryumumuzun temiz görünümü açısından, hem koku yapmaması için önerilebilir. Akvaryumcularda bulunan dip çekim sifonlarıyla veya kendiniz yapabileceğiniz bir dip çekim aparatı ile bu işi yapabilirsiniz. Bu esnada akvaryumunuzdaki suyun yaklaşık %25'ini çekerseniz, yerine dinlendirilmiş çeşme suyu ilave ederek işlemi tamamlarsınız. Peki bu dip çekimi ve su değişimini ne kadar zamanda bir yapmalıyız? Bu konuda kesin bir doğru yoktur. Bu süre, sizin akvaryum boyutunuza, balık sayınıza ve akvaryumun bitkili olup olmadığına göre değişir. Bol bitkili akvaryumlarında hiç su değişimi yapmayan, sadece buharlaşan suyu haftada bir tamamlayanlar vardır. Ayrıca dip çekimini hiç yapmayanlar, dışkı ve artıkların alınmaması ya da kısmen alınması gerektiğini savunanlar vardır. Kişisel tercihim, haftada bir, kumu fazla karıştırmadan, sınırlı dip çekimi ve %25 oranında dinlenmiş çeşme suyu ile su ilavesidir. Balık yükünüz fazla ise 3-4 günde bir de yapabilirsiniz.
Su değişimi yaparken, akvaryumdaki toplam su miktarının %25'ini boşaltıp, yerine en az 48 saat ağzı açık bir kapta dinlendirilmiş çeşme suyunu eklemelisiniz. Böylece çeşme suyundaki balıklarınız için zehirli olan klor uçmuş olur. Bir başka önemli nokta da, akvaryuma eklediğiniz bu suyun, akvaryumdaki suyla eşit sıcaklıkta olması gerektiğidir. Aksi halde akvaryum su sıcaklığında ani değişimler olur ve balıklarınız hastalanabilir.
Akvaryum su değişimdeki %25'i kolay yoldan görebilmek için, akvaryumunuzdaki su yüksekliğini ölçüp, 4'e bölün. Çıkan sayıyı, su yüzeyinden itibaren aşağı doğru ölçüp, denk gelen noktaya bir işaret koyun. Örneğin suyun yüksekliği 40cm ise, yüzeyden 10cm aşağıya, yani tabandan 30cm yükseklikte bir işaret koyun. Bundan sonraki her su değişiminde suyu bu noktaya kadar indirecek ve üstünü tamamlayacaksınız. Bu miktar akvaryumun %25'ine denk gelir.

Akvaryum camlarının ve ekipmanlarının temizliği
Zamanla akvaryum camlarında ve ekipmanları üzerinde yosun ve alg oluşumları başlayabilir. Camların üzeri nokta nokta, yeşilimsi buğularla kaplanabilir. Bu hem kötü bir görünüm oluşturur, hem de kokuya neden olur. Akvaryumcularda temizlik için satılan aparatlardan satın alarak, haftada bir bu yosunları temizleyebilirsiniz. Böylece akvaryuma elinizi sokmak zorunda kalmazsınız. Bu hem güvenlik açısından, hem balıklarınızı strese sokmamak açısından, hem de elinizdeki mikropların suya geçmemesi açısından önemlidir. Akvaryum suyuna elinizi temas ettirmeniz gerektiğinde, öncelikle elinizi yıkayın ve tüm akvaryum ekipmanlarının elektrikle bağlantısını kestiğinizden emin olun!
Diğer ekipmanları temizlerken, bunları akvaryum dışına alın ve akvaryum suyu ile veya çeşme suyu ile iyice yıkayın. Kesinlikle deterjan kullanmayın!
Akvaryum filtresinin temizliği
Akvaryum sadece suyu devri daim yaptıran bir araç değil, aynı zamanda nitrit ve nitrat bakterileri gibi yararlı bakterilerin yerleştiği bir ortamdır. Bu nedenle, filtremizi akvaryum dışına alıp, içindeki filtre malzemelerini çıkarttıktan sonra, "akvaryum suyu ile" dikkatlice yıkamalıyız. Filtre içinde biriken tortuları da temizlemeliyiz. Filtre temizliğinde deterjan kesinlikle kullanmamalıyız. Akvaryumumuza metilen mavisi gibi ilaçları eklemek durumunda kalırsak, filtremizi mutlaka dışarı almalıyız. Deterjan, metilen mavisi gibi yararlı bakterileri öldürecek maruziyetlerin geri dönüşü, haftalarca sürebilir.
Akvaryum iç filtre temizliğini 2 haftada bir yapabilirsiniz. Dış filtre kullanıyorsanız, 2-3 ayda bir yapabilirsiniz. 

1 yorum :

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.