Japon balığı renklendirme, japon balıklarının renklendirilmesi, japon balığı renklendirilmesi konuları ile ilgili bir bilimsel çalışmadan bazı bölümleri paylaşalım. Konu japon balıklarının renklendirilmesi üzerine kullanılan tank renginin etkisi.
Renkli Tanklarda Japon Balıklarının (Cyprinus auratus, 1778) Renklendirilmesi ve Gelişmesi Üzerine Bir Çalışma
Müge Aliye Hekimoğlu
Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü, 35100, İzmir, Türkiye
Özet: Çalışma kapsamında japon balıklarının (Cyprinus auratus, 1778) beyaz (sarımsı beyaz) ve kırmızı boyalı tanklarda
gelişmeleri ve renklenme durumları incelenmiştir. Denemeye alınan balıklarda gelişme kırmızı tanklarda daha yüksek bulunmuştur.
Fakat varyasyon değerleri de oldukça yüksektir. Renklenme açısından kırmızı tanklarda turuncu renkli balık oranı %95 iken bu
değer Normal tanklarda yetiştirilen balıklarda %63 olarak saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Japon balığı, renklendirme, vücut ölçüleri, korelasyon.
Japon balıkları ilginç vücut yapıları ve beyazdan kırmızıya
kadar değişen vücut renkleri ile akvaryum balıkları içerisinde
ilgi çeken bir türdür. Tüm Dünya`ya bir süs balığı olarak
yayılmış bulunmaktadır. Buna bağlı olarak da çeşitli konularda
bu tür üzerinde çok fazla durulmaktadır. Örneğin internette
gold fish olarak Google`da bir arama yaptığımızda karşımıza
3.360.000 adet site çıkmıştır ki, japon balığının Dünya
üzerindeki ününü ortaya koyan bir sonuçtur. Çin`de M.Ö. 2000
yıllarında süs balığı olarak havuzlarda barındırıldıkları
konusunda tarihi bilgiler vardır (Alpbaz, 1990). Güzel yapıları
yanında, bakımlarının birçok türe oranla daha kolay olması bu
balığa olan ilgiyi arttırmaktadır. Bir çok akvaryum balığı
tropikal balıklar grubuna girer ve yıl boyu su sıcaklığının 22-
26ºC dolayında olması istenir. Bunun yanında japon balıkları
soğuk ve ılık sularda da yaşabilen bir süs balığı olarak bakımı
daha kolay olan türler arasına girmektedir (Alpbaz, 2000).
Japon balıkları üzerinde yapılan çalışmalar sonucu pek
çok varyete geliştirilmiştir. Varyetelere özgü olarak ele alınan
özelliklerin; vücut şekli ve rengine göre oluşturulduğu
izlenmektedir. Örneğin, vücut şekli bakımından saçak kuyruk,
vatanai, buffola baş, teleskop, aslan baş gibi çok çeşitli
varyeteler geliştirilmiştir. Bu varyetelerden bazılarında kuyruk
çok uzun, bazılarında baş yapıları farklı, bazılarının ise ilginç
göz yapıları vardır. Bu varyeteler içerisinde balıkların
renklenmeleri açısından da farklılıklar olduğu gözlenir.
Ülkemizde japon balığı pazarlanmasında konuya ilgi
duyanların daha çok kırmızıdan turuncuya kadar renkli
balıkları tercih ettikleri gözlenmektedir. Bu nedenle balıkların
renklendirilmeleri için çeşitli yöntemler denenir. Yemlere
kimyasal maddeler katılması bu amaçla izlenen bir yoldur. Bu
yöntem alabalık yetiştiriciliğinde et renginin pembemsi olması
amacıyla ülkemizde de bazı çalışmalara konu olmuştur
(Erdem ve diğ.,1999).
Yaz aylarında japon balıklarının dış
havuzlarda güneş ışığında yetiştirme yapılmasının vücut
renklenmesinde etkili olduğu görülür. Ticari amaçla üretim
yapanların bu konuda çalışma ve uygulama yaptıkları
gözlenmektedir.
Balıkları iç ortamlarda yetiştirme zorunluluğunda olan
üreticiler için renkli balık üretilmesi önemli bir konudur.
Balıkların renklendirilmesi için bazı üreticilerin kimyasal
madde kullandıkları; fakat bunun binlere ulaşan balık
üretiminde maliyeti arttırıcı bir unsur olduğu dile
getirilmektedir. Yanar ve ark.(1999a;b), Zeastaxanthin,
astaxanthin, Zeastaxanthin + astaxanthin ve kuru olarak %6
yonca, kırmızı biber, havuç ve su piresi ile beslemenin
renklenme üzerindeki etkilerini incelemişlerdir. Zeaksantin ve
kırmızı biberle beslenen gruplarda renklenmenin daha fazla
görüldüğünü kaydetmişlerdir. Araştırıcılara göre; Japon balığı
yetiştiriciliğinde hangi metodun seçilmesi konusunda karar
verirken yetiştirme ortamları konusunda bilgi sahibi olunması
gerekmektedir. Dış havuzlarda yapılan yetiştirmede balıklar
güneş ışığının da etkisi ile ve buna ilaveten ortamda yetişen
planktonları da yediklerinden genel olarak bir renklenme
sorunu olmaz. İç havuzlarda yapılan yetiştirmede ise balıkların
renkleri daha soluk olur. Iwamoto ve Myers (1990),
balıketlerinde renklenmenin genetik yapı ile ilgili olmakla
beraber renklenme üzerinde alınan gıdalarında etkili olduğunu
kaydetmişlerdir.
138 Hekimoğlu / E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 22 (1-2): 137–141
Balık yetiştiriciliğinde balıkların doğal renklerinden farklı
olması bazı bölgelerde bir problem olarak algılanabilmektedir.
Örneğin Japonya`da kültür altında üretilen alabalıklarda
balıkların yan taraflarında bulunan beneklerin mavi olmaması
bir sorun olarak ortaya çıkmış ve bu konuda renkli tanklarda
yapılan yetiştirmede istenen renklenmenin meydana geldiği
belirtilerek, maviye boyanmış tanklarda yetiştirilmelerinin
balıklarda renklenmeyi arttırdığı belirtilmiştir. Erdem ve
ark.(1999) Alabalıkların yemlerinde astaxanthin miktarı
arttıkça ette renklenmenin daha fazla olduğunu bildirmişlerdir.
Dış ülkelerde balıkların renklenmeleri amacı ile yapılmış
bir çok yem çeşidinin pazarlandığı izlenmektedir. Örneğin,
astaxanthin ve spirulina katkılı yemlerin balıkların canlı renkler
kazanmaları için yararlı olduğu belirtilerek yem reklamları
yapılmaktadır (Brineshrimp Direct, 2005).
Bu çalışmada da kapalı mekanlarda japon balığı
üreticilerinin kırmızı renkli tanklarda yetiştirme yapmaları
durumunda renklenmede önemli bir değişme olup olmayacağı
araştırılmak istenmiş ve bu amaçla tasarlanan bir deneme ile
bir yaz boyu çalışma yürütülmüştür. Ayrıca japon balıklarının
iç tanklarda gelişmeleri ele alınarak sonuçlar araştırma
içerisinde sunulmuştur. Buna ilaveten bazı vücut ölçüleri arası
korelasyonlarda incelenerek tartışılmış bulunmaktadır.
4 ay süren deneme sonucunda kırmızı tankta yetiştirilen
bireylerde ortalama canlı ağırlık 1.33±0.1 gr iken bu değer
beyaz tankta yetiştirilen bireylerde ortalama olarak 1.02±0.06
gr olarak saptanmıştır. Genel olarak iki grupta aynı yemlerle
ve aynı zamanlarda yemlenmişlerdir. Kırmızı tankta yetiştirilen
bireylerde canlı ağırlığın daha fazla bulunmasının; bu
tanklarda yemlerin balıklar tarafından kolayca görülüp
alınması sonucu aralarındaki farklılığın ortaya çıkabileceği
düşüncesini akla getirmektedir. İki grup arasında %32
dolayındaki canlı ağırlık farkının istatistiki olarak önemli olduğu
saptanmıştır (P≤0.05). Bu arada iki grup arasında ortalama
canlı ağırlık bakımından istatistiki olarak önemli bir fark
bulunmasına rağmen total boy ve standart boy bakımından
önemli bir fark saptanmamıştır. Bu durum Japon balıklarında
karın yapısının sarkıklığı ve ağırlık artışının vücut uzunluğuna
yansımadığı sonucunu akla getirmektedir. Elde edilen
korelasyonlarda bu sonuçları destekler niteliktedir.
Yalnız iki grup arasında %32 oranında bir fark olduğu
gözlenmekle beraber başlangıçta her iki grupta saptanan
varyasyon değerleri %20 dolaylarında iken deneme sonunda
varyasyon değerlerinin çok yüksek olduğu izlenmektedir. Bu
değerler beyaz tank grubunda %48 iken kırmızı tank grubunda
%68`dir. Sonuç itibariyle bu durum kesin bir hüküm verilmesini
de zorlaştırmaktadır.
Tank renginin balıkların yem alımı üzerine etkili olduğu
hususunda diğer balıklar üzerinde yapılan çalışmalarda
benzer sonuçlar bildirilmektedir. Örneğin levrek larvalarının
konulduğu tanklar genel olarak siyah renkli olarak planlanır.
Bunun da nedeni larvaların yemleri daha kolay bir şekilde
görebilmeleri amacıyladır. Örneğin, Saka ve Fırat (1999)
levrek ve çipura üretim tanklarında, larvaların yemleri kolay
görebilmeleri için tankların iç yüzeylerinin jelkot ile kaplı koyu
renkli olmasını önermektedirler.
Renklenme açısından benzer sonuçlar Yanar ve
arkadaşlarının (1999;c) yaptığı çalışmada da gözlenmiş olup
tank renginin Japon balıklarının renklenmesine etki ettiği
söylenebilmektedir. Gelişme açısından Howard (1992), açık
renkli tanklarda ışığın daha fazla yansıması nedeniyle balığın
strese girmesi ve ortama adapte olmaya çalışırken yemden
yeterince faydalanamadığı düşüncesi dile getirilmektedir. Bu
araştırıcının gözlemlerine dayanılarak beyaz tanktaki
balıkların kırmızı tanklara nazaran ağırlık, boy gibi vücut
ölçülerinde neden daha az artış saptandığına da bir açıklama
getirebilir.
Balıkların renklenmeleri konusunda düzenlenmiş olan 1
ve 2 nolu Şekillerin incelenmesinden anlaşılacağı gibi beyaz
ve kırmızı renkli tanklarda büyütülen balıklar arasında
renklenme açısından farklar olduğu gözlenmiştir. Kırmızı
turuncu renkteki balık oranı beyaz tanklarda %6 oranında
bulunmuş iken bu oran kırmızı tankta büyütülen balıklarda
%95 oranında saptanmıştır. Bunun yanında beyaz tankta
turuncu renkli balık oranı %57 iken bu oran kırmızı tankta %2
oranındadır. Bu durum turuncu renk bakımından kırmızı
tanklarda yetiştirilen balıkların kırmızıya yakın daha koyu
kırmızı turuncu renkte olduklarını ortaya koymaktadır. Khi kare
yöntemi ile yapılan önem kontrolü sonucu bu farkın istatistik
olarak anlamlı olduğunu ortaya koymuştur (P<0.01). Kırmızı
turuncu ve turuncu renklerin birlikte ele alınması durumunda
bile beyaz tankta tutulan balıklarda turuncu renk oranı %63
iken bu oran kırmızı tank grubunda %97 oranındadır. Bu
farklılıkta istatistiki olarak önemlidir (p<0.01). Bu sonuçlar,
japon balıklarını kapalı ortamlarda yetiştirmede kırmızı renge
boyanmış tank kullanılmasının balıkların olumlu yönde
renklenmesi üzerinde etkili olabileceğini göstermiştir. Benzer
şekilde Yanar ve ark.(1999) koyu renkli tanklarda (yeşil ve
mavi) tutulan Japon balıklarında gelişmenin açık renkli
tanklardakilere (beyaz ve sarı) oranla daha yüksek olduğu
saptanmıştır.
kaynak: dergipark.ulakbim.gov.tr
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.