Japon Balığı: Balıklı Köşkte Bir Balığın Maliyeti 20 Bin TL

Balıklı Köşkte Bir Balığın Maliyeti 20 Bin TL

Balıklı Köşk'ün tek balığının maliyeti 20 bin lira


Çeşme'de  evinin bahçesini 50 metre uzunluğundaki deniz akvaryumu ile çeviren iş adamı  Mehmet Ali Gökçeoğlu, buradaki balıkları yaşatmak için 10 yıldır kanallarla  denizden su getiriyor.


Çeşme ilçesindeki evinin bahçesini 50  metre uzunluğundaki deniz akvaryumu ile çeviren iş adamı Mehmet Ali Gökçeoğlu,  görsel amaçlı yetiştirdiği balıkların her birini 20 bin liraya mal ettiğini  söyledi.
Harita ve kadastro mühendisi Gökçeoğlu'nun 10 yıl önce Fenerburnu  Koyu'ndaki evinin bahçesinden denizi görebilmek için bulduğu yöntem, "Balıklı  Köşk"ün ortaya çıkmasını sağladı.
Bahçenin duvarlarını yıkarak yerine 50 metre uzunluğundaki 2 havuzu  yerleştiren Gökçeoğlu, havuza denizden kanallar aracılığıyla su nakletti ve içine  de deniz balıkları saldı.
Havuzdaki çipura, levrek, müren balıkları, ahtapot, orfoz ve gopezlere  gözü gibi bakarak yıllarca yaşatan Mehmet Ali Gökçeoğlu, hırsızlara karşı  akvaryum ve evin çevresine 17 kamera kurdu.
Japonya'dan gelen haberciler de dahil olmak üzere binlerce kişinin  ilgisini çeken akvaryum için bir de bekçi çalıştıran Gökçeoğlu, 10 yıldır  balıklarını beslediği akvaryumun 700 bin liraya mal olduğunu belirtti.
Gökçeoğlu, aylık elektrik masrafının 4 bin 500 liraya, güvenlik ve  besleme gibi giderlerle balıkların bakım maliyetinin 10 bin liraya ulaştığını,  yüksek maliyet nedeniyle zorlansa da Balıklı Köşk'ü ve akvaryumu "kamu hizmeti"  olarak gördüğünü dile getirdi.
AKVARYUMDA 8 YAŞINDA BALIKLAR VAR
Mehmet Ali Gökçeoğlu, birgün evinin bahçesinde otururken duvardan  rahatsız olduğunu ve denizi görmek istediğini anlattı.
Çocukluğundan beri seyretmeyi çok sevdiği balıkların yüzdüğü  akvaryumları bahçe duvarı olarak hayal ettiğini aktaran Gökçeoğlu, "Deniz fonda  olacaktı ve ben de denizdeki canlılığı görebilecektim. Tamamen peyzaj amaçlıydı  ama bugün Japon ve birçok Avrupa kanalı tarafından akvaryum nedeniyle Balıklı  Köşk, dünyanın en ilginç evleri arasında gösteriliyor." dedi.
Evi çevreleyen akvaryumu ve içindeki 400 balığı görmek için her gün  bin kişinin geldiğini, bazı ziyaretçilerin "teşekkür" amaçlı mektuplar yazıp  bahçe içine attığını söyleyen Mehmet Ali Gökçeoğlu, şu değerlendirmede bulundu:
"Gelenlerin yüzde 99'u olumlu şeyler söylüyor, teşekkür ediyor. Bu  balıklar görsel amaçlı yetiştirildi. Akvaryumda Ege Denizi'nin balıkları var.  Bize de hep 'Yemiyor musunuz?' diye soruyorlar. Yemek yasak. Akvaryum için 400  metre açıktan, 50 metre derinlikten su geliyor. Başka türlü yaşaması mümkün  olmuyor. Bakımı çok zor ama artık iş beni aştı. Bu akvaryum neredeyse kamu malı  oldu. Maliyeti de çok. Kamunun malı oldu diye dayanmaya çalışıyorum. İnsanlara  hizmet bir yerde. Bir balığın maliyeti bakımıyla birlikte 20 bin lirayı  geçmiştir."
Deniz akvaryumu için "insan ve doğa sevgisiyle" yola çıktığını  vurgulayan Gökçeoğlu, 8-10 yıllık balıklarını çalmak isteyenlerin olduğunu ama  gerekli önlemleri aldıklarını anlattı.
Gökçeoğlu, Balıklı Köşk'ü satın almak isteyen birkaç kişinin çıktığın,  1 milyon 750 bin avronun teklif edildiğini ancak bu teklifi reddettiğini dile  getirdi.
AHTAPOTU DA MÜREN BALIĞI DA VAR
Deniz akvaryumunu göstermek için misafirleriyle Fenerburnu Koyu'na  gelen İpek Sayalı, akvaryumu özellikle çocukların çok sevdiğini söyledi.
Akvaryumdaki suyun denizden gelmesini çok ilgi çekici bulduğunu  söyleyen Sayalı, "Bu akşam evde balık yiyecektik, çocuklar buraya gelip balıkları  sevince yemekten vazgeçti." dedi.
Balıklı Köşk ziyaretçilerin akvaryumda en çok ilgisini çeken canlılar  arasında ahtapot ve müren balığı da yer alıyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.