Japon Balığı: Japon Akvaryumunda Kum Seçimi

Japon Akvaryumunda Kum Seçimi

Akvaryumlarda kullanılan birçok farklı kum çeşidi vardır. Bu kum çeşitlerinden bazıları silis, kuvars, dere kumu, midye kırığı, bitki kumu gibi kum türleridir. Peki japon akvaryumumuz için hangi kum türünü tercih etmeliyiz?
goldfish aquarium ile ilgili görsel sonucuÖncelikle ifade etmeliyim ki, japon balıkları zemindeki kumla oynamayı çok severler. Kumu sürekli ağızlarına alıp geri tükürürler. Bu işi peş peşe, çok hızlı bir şekilde ve defalarca tekrarlarlar. Bu çoğu zaman zeminde yiyecek aramak içindir. Ancak bunun dışında "araştırmacı içgüdülerinden dolayı, oyun için, kumda biriken yosun artıklarını yemek için veya ağızlarındaki büyük besin parçasını parçalamak için" gibi farklı düşünceler de vardır.
Bahsi geçen nedenlerden dolayı, japon akvaryumlarının tabanında kum bulunması, bu kumun da japonların ağzına 3-4 tanesini aynı anda alabilecekleri kadar ince taneli olması, ayrıca balıkların ağzına zarar vermeyecek şekilde yuvarlak taneli olması önerilir.
Japon akvaryumunun tabanına koyacağınız kum sadece balıklarınız oynasın diye değil, aynı zamanda yararlı bakterilerin yerleşimi açısından da önemlidir. Akvaryumdaki zararlı bileşikleri ortadan kaldıran, su kimyanıza olumlu katkı sağlayan bazı yararlı bakteriler, akvaryumunuzdaki filtreye yerleşerek olumlu katkı yaptığı gibi, kumunuzun içine de yerleşir ve olumlu katkılarını burada da verirler.
goldfish aquarium silis ile ilgili görsel sonucu
Bahsettiğimiz kum çeşitleri arasında japon akvaryumunuzda kullanabileceğiniz en uygun türlerden biri silis kumdur. Silis kumu ince taneli olarak, akvaryumunuzun tabanına 4-5cm yükseklik oluşturacak şekilde yayarsanız, balıklarınız için gayet uygun olacaktır. Ancak öncesinde kumunuzu çeşme suyu ile iyice yıkamayı unutmayın. Zaman içinde akvaryumunuzun biyolojik dengesi oluştuktan sonra da, kumu çok fazla karıştırmamak gerekir. Zira akvaryumda amonyak seviyesi yükselebilir ve su kimyası bozulabilir.
Bahsettiğimiz kum çeşitleri haricinde, bazen akvaryum tabanına renkli çakıl taşları konulduğunu da görebilirsiniz. Bu kesinlikle yanlıştır. Hem renkli taşlar akvaryum suyuna zararlı salınım yapabilir, hem büyük taneli olduğundan japon balıkları için uygun değildir, hem de doğal bir görünüm oluşturmaz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.