Japon Balığı: Tatile Giderken Balık Bakımı

Tatile Giderken Balık Bakımı

tatilde balık bakımı nasıl olmalı
tatile giderken balık bakımı


Akvaryum hobicilerinin en çok takıldıkları ve zorlandıkları konulardan biri "tatile giderken balık bakımı". Eğer siz de "tatile gideceğim balıklarım ne olacak" diye düşünüyorsanız, buyrun sizin için hayat kurtarıcı bilgilere...

Tatile giderken balık bakımı gerçekten de üzerinde dikkatle durulması gereken bir konu. Emin olun sandığınızdan daha fazla insan tatile gittiği zamanlarda balıklarını kaybediyor. Akvaryumu yeni kurduğunuz ve yeni balık aldığınız dönemler balık ölümleri açısından ne kadar riskliyse, tatil zamanları da benzer şekilde risk taşıyor, unutmayın! Önleminizi sağlam alın, sonra üzülmeyin. Zira balıklarımız hepimiz için çok çok değerli.

Tatile gideceğiniz süre bir kere çok önemli. 2-3 günlük kısa tatiller genellikle problem oluşturmazken, bir hafta ve daha uzun süreli tatillerde sorun çıkma riski artıyor. Süre uzadıkça, risk daha da büyük oluyor. Bu risklerin tamamına ve korunma yollarına aşağıda ulaşabilirsiniz.

Tatile Giderken Balık Bakımı Konusunda Riskler ve Çözümleri

1) Balığınıza kim yem verecek?

İlk ve en büyük sorun bu. Eğer 1-2 günlük kısa bir tatilse sizinki, balıklarınız aç bile durabilir. Bir sorun oluşturmaz. Ancak daha uzun süreli tatillerde mutlaka yem için bir çözüm düşünmelisiniz. "Japon balığı kaç gün aç kalabilir" başlıklı yazımız için tıklayınız. 

Bir kere lafı uzatmadan söyleyim: Tatile giderken balıklarınız için en güvenli yöntem, onları birine emanet etmektir. Balıktan anlayan ve yakınınızda olan biri varsa ne ala. Yoksa, ikinci seçenek balıktan anlamayan ve yakınınızda olan biridir :) Günde kaç kere ve nasıl yem vermesi gerektiğini ayrıntılarıyla anlatın. Sadece yem vermesi değil, onun gözlemciliği de çok çok önemlidir. Çünkü en azından bir sorun gördüğünde çözemese bile sizi arayıp bilgilendirebilir. E günümüzdeki whatsapp, internet vs fotoğraf ve video gönderme seçeneklerini de düşünürsek, sizin tarifinizle balığınızın hayatı kurtulabilir.

Eğer emanet edebileceğiniz kimse yoksa başka yem çözümleri de mevcut. Bu çözümlerden en iyisi, bir otomatik akvaryum yem makinesi ile balıklarınıza yem vermektir. Böylece makinenin haznesine uygun miktarda yemi doldurursunuz, yem vermek istediğiniz saatleri belirlersiniz ve makine o saatlerde otomatik olarak akvaryuma yem atar. Bu konuda ayrıntılı bilgi için "otomatik balık yemleme makinesi" başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Diğer bir seçenek ise tatil yemleridir. Tatil yemleri akvaryuma konulan ve zaman içinde yavaş yavaş çözünerek balıklarınızın yemesini sağlayan yemlerdir. Buna nazaran makine ile yemleme çok daha güvenlidir. Bilginize...

2) Su değişimleri ve dip çekimi nasıl yapılacak?

Uzun süreli tatile çıkıyorsanız, bu konu da kafanızı kurcalayabilir. Tabiki bir başkası sizin yerinize bu işi yapabilecekse, bu en güzeli olur. Ancak birçok kişi böyle bir şansa sahip değil. O halde ne yapacağız? Haftada bir dip çekimi yapmak ve su değişimi yapmak ideal olandır belki ama, tatile gitmek gibi zorunlu hallerde, oturmuş akvaryumlarda, giderken filtrenizi ve hava motorunuzu açık bırakarak giderseniz, genelde 2-3 haftalık tatillerde bile bir sorunla karşılaşmazsınız. Çünkü aylardır çalışan ve oturmuş bir akvaryum, artık kendi biyolojik döngüsünü devam ettirir ve su değişimi olmasa da bir sorun yaratmayabilir. Ancak burada çok önemli bir konuya da değinmeden geçmeyelim: Akvaryum su seviyesi!

Uzun süreli, yani 2-3 haftalık bir tatile çıkarsanız, özellikle de yaz mevsimindeyseniz, akvaryum su seviyesi de kritik bir konu olacaktır. Unutmayın ki, 2-3 haftada bir miktar su akvaryumunuzdan buharlaşacak ve su seviyesi azalacaktır. Bu konu neden bu kadar önemli? Şunun için: Eğer akvaryumunuzda yüzeye yakın bir filtre vs ekipman varsa, özellikle bu ekipmanı köşeye bir yere yerleştirmişseniz, su seviyesi azaldığında, bu ekipmanın arkasında, yanında vs ölü boşluklar oluşuyor. Yani balığın girip bir daha çıkamayacağı yerler. Böyle bir durum olur ve balıklardan biri oraya girip kalırsa, su seviyesi düştükçe balık dışarıda kalacak ve sonunda da ölümü kaçınılmaz olacaktır. Bu konuya çok çok dikkat ediniz. Tatile çıkarken akvaryuma özellikle bu gözle de bakın. Balıklarınızın girip sıkışacağı ve çıkamayacağı hiçbir yer kesinlikle olmasın.


3) Tatile giderken akvaryum ışığı açık kalmalı mı?

Bence asla kalmamalı. Şöyle ki, biz bu hayvanları doğal ortamında gibi yaşatmaya çalışıyoruz. Doğal ortamda da gece ve gündüz kavramı olduğuna göre, biz bunu balıklara aynen yaşatmalıyız. Yani balıklar gündüz gün ışığı görecek şekilde, camları kapalı olmayan bir odada bulunmalı ve akvaryum ışığı da yanmamalı. Böylece gündüz gündüzü, gece de geceyi yaşayabilirler.

Tatile giderken balık bakımı olayını çözdüyseniz, artık size iyi tatiller diyebilirim!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.