Japon Balığı: Japon Balığı Kumu Nasıl Olmalı?

Japon Balığı Kumu Nasıl Olmalı?

japon akvaryumunda kumun özellikleri
japon balığı kumu nasıl olmalı


Japon balığı kumu çok ama çok seven bir balık türüdür. Kumsuz japon akvaryumu olmaz diyemeyiz, olabilir. Ancak japon balığı besliyorsanız ve balıklarınızın daha mutlu olmasını istiyorsanız, mutlaka akvaryum tabanına kum sermenizi tavsiye ederim. Peki o halde gelelim japon balığı kumu nasıl olmalı konusuna.

Japon balığı kumu öncelikle ince taneli olmalı. Ne kadar ince derseniz, balıklarınızın ağzına 3-4 kum tanesi rahatlıkla sığacak kadar ince olmalı. Sebebi şudur: Japon balıkları kumla oynamayı çok sever. Sürekli tabanda dolaşırlar ve kum tanelerini ağızlarına alıp geri tükürürler. Bu davranışı sürekli tekrarlarlar. Bunun sebebinin kum içinde yem taneleri aramak veya yem yerken parçalayamadıkları yem parçalarını bu kumlar sayesinde parçalamak olduğu düşünülüyor. 

Japon balıkları bu kumla oynama işini genelde yem verilmesi esnasında ve yem verilmesini takip eden dakikalarda çok daha fazla yapıyorlar. Bu durum da yukarıda bahsettiğimiz sebepelri destekliyor aslında. Yemleri parçalama konusuna gelirsek, japon balılarının dişleri yoktur. Yemi ağızlarına alırlar ve boğazlarının arkasına götürürler. Boğazlarının arkasında dişe benzeyen yapılar vardır. Burada geveleyerek yemi parçalamaya çalışırlar. Bu esnada da genelde kum tanelerini ağızlarına alıp, kumun öğütücü etkisinden faydalanırlar. İşleri bitince de kum tanelerini tekrar dışarı bırakırlar.

Tabiki kum boyutu olduğu kadar, kumun türü de japon balığı kumu nasıl olmalıdır konusunda önem arz eder. Çünkü farklı kum türlerinin farklı özellikleri vardır. Yapıları farklı olduğundan, akvaryum suyunuza da farklı yönde etki yapabilirler. Örneğin kimi kum türleri suyun ph'sını değiştirebilir. Ya da kimi kum türleri suya mineral salınımı yapabilir. 

Bu noktada özellikle bu hobiye yen başlayan arkadaşlara daha net bir bilgi verebilmek için, doğrudan kum önerisi de yapmak istiyorum. Eminim böylesi size çok daha faydalı olacaktır. Beyaz, ince taneli, silis kum japon balıkları için son derece idealdir. Kum taneleri 1-2mm boyutlu olursa gayet güzel olur. Balıklarınız yavruysa, daha ince taneli kum seçmelisiniz. Kumu akvaryum tabanına yaklaşık 4-5cm yükseklik oluşturacak şekilde sermelisiniz. Ancak öncesinde kumu çeşme suyu ile iyiiiiice yıkamayı sakın unutmayın.

Japon balığı kumu nasıl olmalı sorusuna açıklık getirmeye çalıştığımız bu yazımıza ek olarak, aşağıdaki ilişkili konuları da incelemeniz faydalı olacaktır. Sağlıklı balıklar!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.