Japon Balığı: Akvaryumda Kıl Gibi Canlı

Akvaryumda Kıl Gibi Canlı

nematode aquarium ile ilgili görsel sonucu
akvaryumda kıl gibi canlı

Akvaryumda kıl gibi canlı, akvaryumda kıl kurdu ya da akvaryumda kılcal kurtlar olarak tarif edilen canlılar nematodlardır. Akvaryumda kıvrıla kıvrıla hareket ederler. Nematodlar akvaryumda yaşayan, 2-5mm uzunluğunda yuvarlak kurtlardır. Akvaryum nematodlarının yaklaşık 20000 türü vardır. Her türlü akvaryumda, her türlü havuzda, her ekosistemde nematodları görmek mümkündür. Genellikle zararsızdırlar ancak balığın anüs bölgesini tutabilirler. 

Akvaryum Nematod Sorunu

Akvaristler bu akvaryumda kıl gibi canlı olarak tanımladıkları zararsız akvaryum nematodlarını çoğunlukla akvaryum içinde serbest yüzerken ya da cama yapışmış haldeyken tesadüfen görürler. Bu akvaryum nematodları akvaryumdaki organik materyallerin yıkımına yardım ederler ve gurami olarak bilinen bazı canlılar bu akvaryum nematodlarını yerler. 

Akvaryumda Nematod Tedavisi

Akvaryum nematod tedavisinde önemli nokta balıkları aşırı beslememektir. Akvaryuma aşırı yem atarsanız, yenmeyen yemler bu akvaryum kılcal kurtlarına neden olabilirler. Bu nedenle balıklarınıza verdiğiniz yem miktarını azaltınız. Ayrıca akvaryumunuza gurami ya da vatoz eklemek akvaryumda nematod sorununu önler. Japon balığı vatoz ile uyumlu olduğundan, japon akvaryumunda kıl kurdu (japon akvaryumunda nematod) sorunu yaşıyorsanız, akvaryumunuza vatoz ekleyebilirsiniz.

Döngüye yeni başlamış bir akvaryumda bu sorun varsa, muhtemelen 3-4 gün içinde kendiliğinden geçecektir. 

Japon balığı anüs bölgesinde nematod görmeniz halinde, ilaç tedavisi kullanmanız gerekir.

Akvaryum Nematod İlacı

Akvaryumda nematod ilacı olarak levamizol kullanılabilir. Levamizol Hcl etken maddesine sahip ilaçları eczanelerde paraks şurup ya da sitraks şurup olarak bulabilirsiniz. Levamizol geniş spektrumlu bir anti-nematod ilaçtır. Balığın hem sindirim sistemindeki, hem de solunum sistemindeki parazitleri öldürür. Hem yetişkin nematodlara, hem de nematod larvalarına etkilidir. (Dikkat! Omurgasız canlıların olduğu akvaryumlarda kullanmayınız!) Akvaryum levamizol dozu 2,36mg/l olarak söylenebilir. Yani örneğin 100 litre akvaryumda 236mg levamizol Hcl kullanmalısınız. Piyasadaki sitraks 40mg/5ml şurup olarak mevcuttur. Yani 1 ölçekte 5ml sitraks, yani 1 ölçekte 40mg sitraks mevcuttur. Bu durumda 100 litre akvaryumunuz için yaklaşık 6 ölçek sitraks kullanmalısınız. Bir süre sonra belli oranlarda su değişimi yapmalısınız. Çünkü ölen nematodlar akvaryuma toksinler salacaktır.

Akvaryum Parazit İlacı

Levamizol haricinde kullanılabilecek diğer akvaryum nematod ilaçları şunlardır: Triklorfon, piperazin, prazikuantel, metilen mavisi, mebromin, akriflavin, malachite green, formalin, potasyum permanganat, hidrojen peroksit.


akvaryumda nematod videosu

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Üye olmadan yorum yazmak için yorumlama biçimini "adı" ya da "anonim" olarak seçebilirsiniz.